Ghee

Ghee
Ved å klarne smøret skiller en ut melkeproteinene fra smøret slik at det tåler høye temperaturer. Dermed er det mulig å bruke klarert smør som vanlig smør i bakst, i matlaging og på brødskiven. Proteinet i kumelk kan være inflammatorisk, men fettet i melken kan være bra for oss. Ghee, eller Ghi kalles også for klaret smør har sitt opphav fra det indiske kjøkken. De bruker smør fra bøffel melk. Poenget med å klarne smøret er å separere fettet fra melkeproteinet (kaseinet). Da får man et melkefett som som regel tåles godt av melkeintolerante. Så blir det silt og satt til å svalnes. Etter det er blitt kjølt ned blir det putret og silt på nytt. Til sist får man en klar gul flytende væske med en særegen lukt.‍

Ingredienser

Klaret smør

Fremgangsmåte:

  1. Ha smøret i en kjele og smelt det på middels varme. La det putre over lang tid til alle faste stoffer legger seg på bunn en av gryten. Du tar av det lyse skummet med en skje underveis. Skru av varmen og la melkepartiklene synke til bunnen
  2. Når smøret er klart får du en klar gul flytende væske med en særegen lukt. Øs forsiktig væsken over i en boks eller glass. Pass på at du ikke får med de grumsete melkepartiklene i bunnen.
  3. Du kan også smelte smøret og helle det rett over i en klar bolle eller boks. Oppbevar boksen i kjøleskapet. Da ser du raskt når det kommer melkepartikler i bunnen. Disse skal du ikke bruke.


Meld deg på mitt nyhetsbrev

Motta tips, oppskrifter og nyheter.

Takk! Eposten din er registrert.
Noe gikk galt. Sjekk infoen, og prøv igjen.